30 Mayıs 2012 Çarşamba

MAHLEPLİ KURABİYE




MALZEMELER
  • 4 çor.kaş.tereyağı (oda sıc.)
  • 1 çay bar.sıvıyağ
  • 1 çay bar.yoğurt
  • 1 yumurta akı
  • 1 pk.kabartma tozu
  • 1 tatlı kaş.mahlep
  • 1 tatlı kaş.silme tuz
  • aldığı kadar un
üzerine:1 yumurta sarısı,susam,çörekotu

YAPILIŞI

Karıştırma kabında oda sıcaklığındaki tereyağ,sıvıyağ ve yoğurt karıştırılır.Diğer malzemeler eklenip kulak memesi kıvamında hamur hazırlanır.Merdane ile açılıp,istenilen kalıpla kesilir.Yağlanmış tepsiye dizilir.Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam veya çörekotu atılır.Isıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

TAVUKLU PATATES SALATASI



MALZEMELER
  • 2 adet haşlanmış tavuk gögüs eti
  • 1 kg.haşlanmış patates
  • 1 kavanoz kornişon turşu
  • 250 gr.ceviz iri kıyılmış
  • 2-3 diş sarımsak
  • tuz.pulbiber
  • 500 gr.süzme yoğurt
  • 3-4 çor.kaş.mayonez
  • zeytinyağı
YAPILIŞI

Ön hazırlık olarak haşlanmış patatesleri küp doğrayalım.tavukları ince didikleyelim.Kornişon turşuları doğrayalım.Derin bir karıştırma kabında yoğurt.mayonez,dövülmüş sarımsak,tuz ve zeytinyağını çırparak karıştıralım.Doğramış olduğumuz patatesi,didiklenen tavukları,kornişon turşu,ceviz içi ve kıyılmış dereotunu ekleyip hepsini karştıralım.Servis tabağına alıp üzerini süsleyip servis edelim.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR





MALZEMELER
  • 4-5 adet enginar
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 çay bar.bezelye
  • 1 çay bar zeytinyağı
  • 1/2 limon suyu
  • 1 tatlı kaş.un
  • 1 tatlı kaş.tozşeker
  • 1 çay kaş.tuz
  • 1 tutam dereotu
YAPILIŞI

Tencerede zeytinyağı içinde,küp doğradığımız soğanları sote edelim.Ardından küp doğradığımız havuçları ekleyelim, hafif rengi dönünce aynı büyüklükte doğradığımız patatesleride soteleyelim.Bir miktar sıcak su ekleyip, limon suyunu,unu,şekeri ve tuzunu atalım.Enginarlarıda oyuk kısmı tencereye bakacak şekilde içine yerleştirelim.Bezelyeyi ilave edelim.Sebzelerin hizasına ulaşacak kadar suyunu ekleyip,kapağını kapatalım.orta ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.Kapağı kapalı olarak soğutup,dereotu ile servis edelim. (İstenirse patates,havuç,bezelye yerine hazır garnitür kullanılabilir.

23 Mayıs 2012 Çarşamba

HAŞHAŞLI AÇMA


MALZEMELER
  • 6 su bar.un
  • 1 su bar.sıvıyağ
  • 1 su bar.ılık su
  • 1 su bar.ılık süt
  • 1 paket yaşmaya
  • 3 çor.kaş.tozşeker
  • 1 tatlı kaş.tuz
İÇİ:
  • 100 gr.haşhaş ezmesi
  • 100 gr.tereyağ
  • 1 su bar.ceviz
ÜZERİNE
  • 2 yumurta sarısı
YAPILIŞI

Karıştırma kabına un elenerek konur.Unun ortası açılır, ılık su, ılık süt, maya ve tozşeker konur.Karıştırılıp mayanın kabarması sağlanır.Daha sonra sıvıyağ ve tuz eklenip, yumuşak bir hamur yoğrulur.Yoğrulan hamurun üzeri kapatılıp bir süre mayalanması için bekletilir.Bu arada oda sıcaklığındaki tereyağı ile haşhaş karıştırılır.içine ceviz içi eklenir.Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alınır.Bezeler elde tatlı tabağı büyüklüğünde açılıp içine tereyağlı, haşhaşlı, cevizli karışımdan sürülüp, rulo yapılır.Ruloları elimizde hafif uzatıp, biraz kıvırdıktan sonra simit şekli verilip, uçları birleştirilir.Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir.Tepsi mayası yapılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür.Isıtılmış 190 derece fırında pişirilir.

ÇİKOLATALI PUDİNG





MALZEMELER
  • 1 litre süt
  • 2 çor.kaş.pirinç unu
  • 2 çor.kaş.mısır nişastası
  • 2 çor.kaş.kakao
  • 1 su bar.tozşeker
  • 50 gr.bitter çikolata
  • 1 paket vanilya
YAPILIŞI

Tencereye pirinç unu,nişasta,kakao ve şeker konur.Çırpıcı ile karıştırılarak üzerine süt eklenir.Ocağa konur, karıştırılarak pişirilir.Kaynadıktan sonra 2 dakika daha karıştırılarak pişirilir.Ocaktan alınıp içine bitter çikolata ve vanilya eklenir, yine çırpıcıyla karıştırılarak çikolatanın erimesi sağlanır.Sıcakken kaselere konur.Soğuyunca üzeri istenilen şekilde süslenir.Dolapta birkaç saat bekletip, soğuk olarak servis edilir.

21 Mayıs 2012 Pazartesi

TEL ŞEHRİYE SALATASI



MALZEMELER
  • 2 su bar.tel şehriye
  • Sıcak su
  • 1 tavuk göğsü
  • 1/2 demet taze soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 1 kutu mısır konservesi
  • 250 gr.mantar
  • baby mısır konservesi
SOS
  • limonsuyu,zeytinyağı,tuz,karabiber
  • isteğe göre nar ekşisi ve sumak
YAPILIŞI

Tel şehriye, teflon tencerede sıvıyağı ile beraber açık kahverengi olana kadar karıştırılarak kavrulur.Şehriyelerin hizasında sıcak su eklenip biraz diri kalacak şekilde pişirilir.Kapağı kapatılıp demlenirken, haşlanan tavuk etleri ince ve uzun bir şekilde didiklenir.Limonlu suda haşlanan mantarlar dilim halinde doğranır.Taze soğan.maydanoz,dereotu ve kırmızı biberler ince bir şekilde doğranır.Baby mısır yıkanıp,süzdürülüp dilimlenir.Demlenip ılımış olan şehriyeler karıştırma kabına alınır.Üzerine doğranan yeşillikler,didiklenen tavuk ve mısır eklenip hepsi harmanlanır.Ayrı bir kasede çırpılan sos malzemeleri salataya eklenip karıştırılır.Servis yapılır.

20 Mayıs 2012 Pazar

UN ÇORBASI-KESME ÇORBA






MALZEMELER
  • 150 gr dana kıyma
  • 1 adet domates
  • 1 adet ince sivri biber
  • 1 çor.kaş.domates salçası
  • 1 çor.kaş.tereyağ
  • sıvıyağ
  • 2 tatlı kaş.toz kırmızıbiber
  • 2 tatlı kaş.kuru nane
  • 1 tatlı kaş.tuz
  • 1/2 su bar.kurutulmuş kesme çorba {tel veya arpa şehriye kullanılabilir}
  • 5-6 su bar.su
YAPILIŞI

Tencereye kıymamızı koyalım, biraz su ilave edip kaşıkla ezerek kıymanın tanelenmesini sağlayalım.Kıyma suyunu salıp,çektikten sonra tereyağı ve sıvıyağını ekleyelim.ince doğranmış sivribiberleri kıyma ile beraber kavuralım.salçayı ve kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ekleyelim.salçanın kokusu çıktıktan sonra toz kırmızıbiberi.naneyi ve tuzunu ekleyelim.Kavrulan iç harcımıza sıcak su ekleyip kaynamasını bekleyelim.Bir iki taşım kaynayıp özleştikten sonra hazır kesilmiş olan kesme çorbalarımızı atalım.5-10 dakika kaynatıp, pişince ocaktan alıp sıcak servis yapalım.

KESME ÇORBA HAMURU
  • 2 su bar.un
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaş.tuz
  • su
Aynen mantı hamuru gibi sert bir hamur hazırlanır.Hamur biraz dinlendirilip,açılır.Açılan hamurlar dörde bölünüp incecik şeritler halinde kesilir.Daha sora ise kesilen şeritler yarım cm.lik ufak parçalara kesilir.Eskiden elde kesilen bu hamurlar günümüzde mantı kesme makinaları sayesinde kolayca kesilmektedir.Hatta Kayseride marketlerde hazır kesilmiş olarak paketlenmiş olarak satılmaktadır.

KEŞKÜL




MALZEMELER
  • 1 litre süt
  • 1 su bar.tozşeker 
  • 1/2 su bar.pirinç unu {1 su bar.su ile açılacak}  
  • 1 yumurta sarısı
  • 1/2 çay bar.çekilmiş badem
  • 1/2 çay bar.çekilmiş antep fıstığı
  • 1/2 çay bar.hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
YAPILIŞI

Tencereye, yumurta sarısı ve sütü ekleyip çırpalım.Kaynamaya başlayancı şekeri ekleyelim.Ayrı bir kapta su ile açmış olduğumuz pirinç ununu tel süzgeçten geçirerek, tencereye karıştırarak ekleyelim.Çekilmiş bademi,antep fıstığını ve hindistan cevizini ekleyelim.Sürekli karıştırarak 10 dakika kadar pişirelim.En son vanilyayı ekleyip, karıştıralım.Servis kaselerine paylaştıralım.Üzerini süsleyip soğuk servis edelim.

19 Mayıs 2012 Cumartesi

AYVA KOMPOSTOSU




MALZEMELER
  • 3 adet ayva
  • 6 su bar.su
  • 1 su bar.tozşeker
YAPILIŞI

Ayvaları güzelce yıkayıp,kabuklarını soyalım.İkiye bölüp çekirdek yataklarını çıkaralım.İstediğimiz büyüklükte doğrayalım.Kararmaması için altı su bardağı su koyduğumuz tencereye hemen bırakalım.Renginin pembe bir renk alması için tencereye birkaç parça ayvanın kabuğundan atalım.Ayvalar yumuşayana kadar kaynatalım.Ocaktan almadan 5 dk.önce şekeri ekleyip biraz daha kaynatıp,ayvalar ezilmeden ocaktan alalım.Kapağını kapalı olacak şekilde soğutalım.Kaselere koyup soğuk servis edelim.

AYVA TATLISI


Mevsimin son ayva tatlısı







MALZEMELER
  • 6 adet ayva
  • 15 çor.kaş.tozşeker
  • 1 çubuk tarçın
  • 5-6 adet karanfil
  • 1 su bar.hibiskus
  • 2 adet elma
  • kaymak veya çiğ krema
YAPILIŞI

Ayvaları yıkayalım.Kabuklarını soyup,çekirdek yataklarını çıkaralım.Tekrar yıkayıp derin bir tencereye yerleştirelim.Her yarım ayvanın üzerine birer çorba kaşığı toz şekeri paylaştıralım.[Ben her dört yarım ayva için fazladan bir kaşık daha şeker serpiyorum].Kenarlarına karanfil ve çubuk tarçını yerleştirelim.Renk vermesi için hibiskusuda ara boşluklara ve üzerine serpelim.Ayvaların hizasına gelecek kadar su ekleyip kapağını kapatıp, ayvalar iyice yumuşayıp renk alana kadar pişirelim.Suyu az gelirse sıcak su eklenebilir.Ayvalar iyice piştikten sonra servis kabına alalım.Tencerede kalan hibiskuslu karanfilli suyunu tel süzgeçten süzdürelim.İki adet rendelemiş olduğumuz elmayı bu suya ekleyip renk alıp yumuşayana kadar pişirelim.Daha sonra ayvaların oyuk kısımlarına doldurup kaymak veya çiğ krema ile servis edelim.

8 Mayıs 2012 Salı

GALETA UNLU ÇİÇEK POĞAÇA


                            



TRUFFE

                                                             
TATLILAR
MALZEMELER
  • 3 paket hazır kakaolu kek
  • 200 gr.çiğ krema
  • 200 gr.bitter çikolata
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bar.ceviz içi
  • 1 portakal kabuğu rendesi
ÜZERİNE: Hindistan cevizi,toz yeşil fıstık,kakao,renkli şekerleme

YAPILIŞI

Keki ufalayalım,üzerine benmari usulü erittiğimiz bitter çikolatamızı ekleyelim.kremayı,iri çekilmiş cevizi,tarçını ve portakal kabuğu rendesini ekleyelim.Tüm malzemeyi hamur gibi karıştıralım.Şekil almasını kolaylaştırmak için biraz buzdolabında bekletelim.İstediğimiz büyüklükte yuvarlak toplar yapalım.Süslemek için hindistan cevizi veya diğer malzemelere bulayalım.Buzdolabında dinlendirip servis yapalım.