MALZEMELER
- 1/2 çay bar.sıvıyağ
- 1 çay bar. yoğurt
- 2 çay bar. ılık su
- 1/2 paket yaşmaya
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaş.tuz
- 1 tatlı kaş. tozşeker
- Aldığı kadar un
İÇ HARÇ
- 250 gr.kıyma
- 1 tatlı kaş. toz kırmızıbiber
- 1 çay kaş. karabiber
- 1 çay kaş. tuz
- 1 çay kaş. kekik
- 1 tutam maydanoz
SOSU
- 1 çor.kaş. salça
- 1 tatlı kaş. toz kırmızıbiber
- 1 tutam tuz ( salça tuzluysa tuz kullanılmaz.)
- sıvıyağ
- 1/2 su bar. su
ÜZERİNE
- Sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI
- Karıştırma kabına maya, tozşeker, ve ılık su konur. Maya elde yumuşatılır. Diğer sıvı malzemeler eklenip hepsi karıştırılır. Aldığı kadar unla yumuşak bir hamur hazırlanır. Üzeri kapatılıp bir süre mayalanması sağlanır.
- Diğer tarafta kıymanın içine baharatlar eklenip, elde köfte gibi karıştırarak iç harç hazırlanır.
- Mayalanan hamur iki bezeye ayrılır. 1/2 cm. kalınlıkta açılır. Üç, dört parmak genişliğinde karelere kesilir. Hazırlanan kıymalı iç harçtan bir miktar ortalarına konur. Önce karşılıklı iki kenarı birleştirilir. Daha sonra diğer iki kenar birleştirilip, çiçek şeklinde kapatılır.
- Hazırlanan mantılar bol sıvıyağının içinde, ilk önce çiçek olan tarafından kızartılır.(Kızarırken şeklinin bozulmaması için.) Daha sonra çevirip arka tarafı kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı emdirilir.
- Sosu için; bir tava içerisine bir miktar sıvıyağ konur. Salça kokusu çıkana kadar karıştırarak kavrulur. Toz kırmızıbiber ve çok az tuz eklenir. Su konup biraz kaynatılıp kıvamı özleştirilir.
- Servis yaparken kızaran yağ mantılarının üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir. Üzerine salçası sos dökülür. Afiyet olsun.
3 yorum:
Ellerinize sağlık çok lezzetli
mantılar çiçek açmış eline sağlık canım
Teşekkür ederim.
Yorum Gönder