8 Mayıs 2013 Çarşamba

İKİ RENKLİ RULO KURABİYE


Yıllar öncesinin sıkça yapılan bir kurabiye tarifi. Ablam bu kurabiyeyi çok sık ve çok güzel yapardı. Bu tarifi öğrendikten sonra uzun bir zaman bende sık olarak çocuklarım için yaptım. Denemenizi tavsiye ederim. Gelelim tarifimize;







MALZEMELER
  • 250 gr oda sıc. margarin veya tereyağı
  • 1 su bar. pudra şekeri
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un
  • kakao
YAPILIŞI
  • Karıştırma kabına margarin ve bir miktar un konulur. Aynen tart hamuru hazırlar gibi un bulgur gibi elde ufalanır. Ardından pudra şekeri,  (Şimdiki pudra şekerlerinin içinde nişasta katkısı olduğu için pek tat vermiyorlar. İstenirse pudra şekeri 1,5 su bar olarak eklenebilir.)  yumurta, kabartma tozu eklenerek, kulak memesinden daha yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamur iki parçaya ayrılır. Sade olan hamura bir miktar daha kulak memesi yumuşaklığına gelmesi için un eklenerek yoğrulur. Diğer ayrılan hamura da, istenilen ölçüde kakao eklenerek kıvamı ayarlanır. Her iki hamurunda kıvamı kulak memesi kıvamında olacak.
  • Açılacak tezgah hafif unlanıp önce sade hamur dikdörtgen olarak açılır. Diğer tarafta kakaolu hamur dikdörtgen açılır. Kakaolu hamur,  kırmadan merdaneye sarılıp, sade hamurun üzerine yerleştirilir. Uzun olan kenardan başlanarak sıkı bir şekilde rulo sarılır. elde hafif yassıltarak her tarafı eşitlenir.
  • Hamur istenirse bıçaklada  bir cm.den dilimlere ayrılabilir. Fakat ben ablamın yaptığı gibi dikiş ipliği ile kesmeyi tercih ediyorum. Kurabiyelerin helezon şekli bozulmadan muntazam bir şekilde çıkıyor. Resimde görüldüğü gibi ipliği kurabiyenin altına geçirip, çapraz yapıldığı zaman çok güzel kesiliyor.
  • Kesilen kurabiyeleri elimizde çok hafif düzeltip, yağlanmış tepsiye dizelim. Isıtılmış 170 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirelim. Afiyet olsun.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

görüntü şahane ellerinize sağlık