13 Mart 2013 Çarşamba

YAĞ MANTISI






MALZEMELER
  • 1/2 çay bar.sıvıyağ
  • 1 çay bar. yoğurt
  • 2 çay bar. ılık su
  • 1/2 paket yaşmaya
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaş.tuz
  • 1 tatlı kaş. tozşeker
  • Aldığı kadar un
İÇ HARÇ
  • 250 gr.kıyma
  • 1 tatlı kaş. toz kırmızıbiber
  • 1 çay kaş. karabiber
  • 1 çay kaş. tuz
  • 1 çay kaş. kekik
  • 1 tutam maydanoz
SOSU
  • 1 çor.kaş. salça
  • 1 tatlı kaş. toz kırmızıbiber
  • 1 tutam tuz ( salça tuzluysa tuz kullanılmaz.)
  • sıvıyağ
  • 1/2 su bar. su
ÜZERİNE
  • Sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI
  • Karıştırma kabına maya, tozşeker, ve ılık su konur. Maya elde yumuşatılır. Diğer sıvı malzemeler eklenip hepsi karıştırılır. Aldığı kadar unla yumuşak bir hamur hazırlanır. Üzeri kapatılıp bir süre mayalanması sağlanır.
  • Diğer tarafta kıymanın içine baharatlar eklenip, elde köfte gibi karıştırarak iç harç hazırlanır.
  • Mayalanan  hamur iki bezeye ayrılır. 1/2 cm. kalınlıkta açılır. Üç, dört parmak genişliğinde karelere kesilir. Hazırlanan kıymalı iç harçtan bir miktar ortalarına konur. Önce karşılıklı iki kenarı birleştirilir. Daha sonra diğer iki kenar birleştirilip, çiçek şeklinde kapatılır.
  • Hazırlanan mantılar bol sıvıyağının içinde,  ilk önce çiçek olan tarafından kızartılır.(Kızarırken şeklinin bozulmaması için.) Daha sonra çevirip arka tarafı kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı emdirilir.
  • Sosu için; bir tava içerisine bir miktar sıvıyağ konur. Salça kokusu çıkana kadar karıştırarak kavrulur. Toz kırmızıbiber ve çok az tuz eklenir. Su konup biraz kaynatılıp kıvamı özleştirilir.
  • Servis yaparken kızaran yağ mantılarının üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir. Üzerine salçası sos dökülür. Afiyet olsun.

3 yorum:

füsun gedikoğlu dedi ki...

Ellerinize sağlık çok lezzetli

kardelen sezgin dedi ki...

mantılar çiçek açmış eline sağlık canım

sanal sofram dedi ki...

Teşekkür ederim.