8 Mayıs 2013 Çarşamba

KIYMALI YAĞLAMA - ŞEBİT YAĞLAMA


Kayseri de sıkça yapılan, özellikle yaz ayında bağlarda yapılan bir yemek çeşididir. Pişirilen lavaşlar ile kavrulan kıymalı harcın lezzet dansı gibidir. Özellikle de sarımsaklı yoğurtla sarılıp, çatal kullanmadan el ile yenilir.


Mayalanan hamurlar mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır.


Bezeler 27-28 cm. çapında çok ince olmayacak şekilde açılır.


Açılan hamurlar teflon tavada yağsız olarak önlü arkalı pişirilir.


Temiz bir örtü arasında pişirilen hamurlar kurumaması için bekletilir.


Servis edilecek düz bir tepsi içinde bir kat şebit, bir kat kıyma şeklinde üst üste dizilir.


Hazırlanan yemeğimiz dörde dilimlenerek üçgen haline getirilip, tabaklara sarımsaklı yoğurtla servis edilir. Afiyet olsun.


MALZEMELER
  • 6  su bar. un
  • 1/2 paket yaşmaya
  • 1 tatlı kaş. tuz
  • 1 tatlı kaş. tozşeker
  • 1 tatlı kaş. sıvıyağ
  • Aldığı kadar ılık su
İÇ HARÇ
  • 500 gr. kıyma
  • 2 adet kurusoğan
  • 4-5 adet sivribiber
  • 2-3 adet domates
  • 1 çorba kaş. domates salçası
  • 1 paket tereyağı veya margarin
  • 1 tatlı kaş. tuz
  • 1 tatlı kaş. kırmızı tozbiber
  • karabiber
  • kekik
  • 1 çay bar. su
ÜZERİNE
  • 1 Kase süzme yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • tuz
YAPILIŞI
  • Hamuru: Karıştırma kabına un elenerek konulur. Tuz üzerine atılır. Unun ortası açılıp maya, tozşeker ve bir miktar ılık su eklenerek mayanın erimesi sağlanır. Aldığı kadar ılık su ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur. En son sıvıyağ eklenip hamurun ele yapışması önlenir. Hamurun üzeri kapatılıp bir saat kadar mayalanmaya bırakılır.
  • İçharcı: Tencereye az miktarda sıvıyağ konur. Yemeklik doğranmış olan soğanlar kavrulur. Ardından kıyma eklenip, karıştırılarak tane tane olacak şekilde kavrulur. İnce doğranmış sivribiberler eklenir. Biberin fazla diriliği kaybolmadan salça eklenir.salçanın kokusu çıkana kadar kavrulur. Kabukları soyulmuş domatesler, küp şeklinde doğranıp iç harca eklenir. Biraz diriliği gidince tereyağı ve su eklenip beş dakika kadar özleşmesi için kaynatılır. En son baharatlar katılıp ocaktan alınır. ( Bir paket yağ size çok fazla gelebilir. Fakat bütün şebitler yağlanacağı için yağ fazla gelmiyor.)
  • Yapılışı: Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alınır. Un serperek servis tabağı büyüklüğünde yaklaşık 27-28 cm. gibi hamurlar açılır. Teflon tava ısıtılır. Açılan hamurlar yağ kullanmadan arkalı, önlü olarak pişirilir. Hazırlanan şebitler kurumaması için temiz bir örtü arasında bekletilir. Bütün hamurlar aynı şekilde açılıp, pişirilerek hazırlanır.
  • Sunum için düz bir servis kabına pişen şebit hamuru konur. Hazırlanan iç harç soğuduysa ısıtılır. İç harç şebitin her tarafına eşit dağılacak şekilde kaşıkla yayılır. Üzerine aynı şekilde şebit konur, iç harç yayılır. Bu şekilde bitene kadar devam edilir.
  • Hazırlanan şebit yağlamamız bıçak yardımıyla dörde dilimlenir. Üçgen dilimler halinde, istenilen miktarda servis kabına alınıp. tercihe göre sarımsaklı yoğurtla servis edilir. Afiyet olsun.

3 yorum:

FUNDA FUNDAMENTA dedi ki...

çok severim en kısa zamanda yapıp yiyelim..

sanal sofram dedi ki...

İnşaallah Fundacığım, yapalım.

yemek tarifleri dedi ki...

guzel gorunuyor