14 Mart 2013 Perşembe

FIRINDA SEBZELİ TAVUK







MALZEMELER
  • 1 adet haşlanmış tavuk göğüs eti
  • 3 adet orta boy patates
  • 2 adet havuç
  • 200 gr. bezelye konserve
  • tuz ve karabiber
Beşamel sos için:
  • 3 su bar.süt
  • 3 çor.kaş. un
  • 5 çor.kaş. sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • tuz ve karabiber
  • 100 gr. kaşar rendesi
YAPILIŞI
  • (Haşlanıp artan tavuk etleri bu tarif için kullanılabilir. Ayrıca istenirse tavuk eti kuşbaşı şeklinde doğrayıp sote edilerekte kullanılabilir.)
  • Haşlanan tavuk etleri küçük parçalara ayırarak didiklenir. Patates ve havuçlar kare şeklinde doğranır. Sıvıyağında önce patates ardından havuçlar kızartılır.Kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı emdirilir. Bir kap içinde tavuk eti, kızaran patates, havuç ve bezelye karıştırılır. Bir miktar tuz ve karabiber atılır. Pişirilecek fırın kabı margarinle yağlanır ve unlanır. Hazırlanan karışım tepsiye yerleştirilir.
  • Başka bir tencerede sıvıyağ içinde un karıştırılarak hafif kavrulur. Kokusu çıkınca karıştırmaya ara vermeden sütü ekleyip sos kıvamını bulana kadar pişirelim. Ocaktan alıp biraz ılıyınca içine 1 yumurtayı kırıp, tuz ve karabiber ekleyip hızlıca karıştıralım.Kıvamı çok koyu olmayacak. Malzemelerle bütünleşmesi için biraz yumuşak olması iyidir.
  • Hazırlamış olduğumuz sosu tavuklu harcın üzerini kapatacak şekilde yayalım. Üzerine kaşar rendesi serperek.180 derecede kaşarlar kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
  • Bu tarifi yıllar önce Emine Beder programında yapmıştı. Öğrendiğim günden beri tavuk eti arttığı zaman yaparım. Çok bereketli ve lezzetli bir yemek.

13 Mart 2013 Çarşamba

YAĞ MANTISI






MALZEMELER
  • 1/2 çay bar.sıvıyağ
  • 1 çay bar. yoğurt
  • 2 çay bar. ılık su
  • 1/2 paket yaşmaya
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaş.tuz
  • 1 tatlı kaş. tozşeker
  • Aldığı kadar un
İÇ HARÇ
  • 250 gr.kıyma
  • 1 tatlı kaş. toz kırmızıbiber
  • 1 çay kaş. karabiber
  • 1 çay kaş. tuz
  • 1 çay kaş. kekik
  • 1 tutam maydanoz
SOSU
  • 1 çor.kaş. salça
  • 1 tatlı kaş. toz kırmızıbiber
  • 1 tutam tuz ( salça tuzluysa tuz kullanılmaz.)
  • sıvıyağ
  • 1/2 su bar. su
ÜZERİNE
  • Sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI
  • Karıştırma kabına maya, tozşeker, ve ılık su konur. Maya elde yumuşatılır. Diğer sıvı malzemeler eklenip hepsi karıştırılır. Aldığı kadar unla yumuşak bir hamur hazırlanır. Üzeri kapatılıp bir süre mayalanması sağlanır.
  • Diğer tarafta kıymanın içine baharatlar eklenip, elde köfte gibi karıştırarak iç harç hazırlanır.
  • Mayalanan  hamur iki bezeye ayrılır. 1/2 cm. kalınlıkta açılır. Üç, dört parmak genişliğinde karelere kesilir. Hazırlanan kıymalı iç harçtan bir miktar ortalarına konur. Önce karşılıklı iki kenarı birleştirilir. Daha sonra diğer iki kenar birleştirilip, çiçek şeklinde kapatılır.
  • Hazırlanan mantılar bol sıvıyağının içinde,  ilk önce çiçek olan tarafından kızartılır.(Kızarırken şeklinin bozulmaması için.) Daha sonra çevirip arka tarafı kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı emdirilir.
  • Sosu için; bir tava içerisine bir miktar sıvıyağ konur. Salça kokusu çıkana kadar karıştırarak kavrulur. Toz kırmızıbiber ve çok az tuz eklenir. Su konup biraz kaynatılıp kıvamı özleştirilir.
  • Servis yaparken kızaran yağ mantılarının üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir. Üzerine salçası sos dökülür. Afiyet olsun.

ERİŞTELİ BULGUR PİLAVI




MALZEMELER
  • 2 su bar.pilavlık bulgur
  • 1 su bar. hazır paket erişte
  • 3 çor.kaş. tereyağ
  • 1/2 çay bar sıvıyağ
  • 5 su bar. tavuk suyu + su
  • 1 tatlı kaş. tuz
YAPILIŞI
  • Tencereye tereyağı ve sıvıyağı konur. Eriyince erişteler eklenir, karıştararak pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine yıkanıp suyu süzülmüş bulgur eklenip kavurmaya devam edilir. Tuzu atılır. Tavuk suyu ve su karışımı eklenir. Kaynayınca tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince ocaktan alınıp demlendirilir. (Bulgur yıkamadan yapılırsa biraz daha su çekebilir. Kıvamı kontrol edilerek suyu ayarlanır.)  Afiyet olsun.

CEVİZLİ TARÇINLI KURABİYE




MALZEMELER
  • 1 paket margarin
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik pudra şekeri
  • 1 su bar.elde kıyılmış ceviz içi
  • 3 su bar.un
Üzerine:
  • 2 çorba kaş.pudra şekeri
  • 1 tatlı kaş.tarçın
YAPILIŞI

Oda sıcaklığındaki margarin, pudra şekeri ile karıştırılır. Üzerine elenmiş un eklenip hamur toparlanana kadar karıştırılır. Sert bir hamur olmayacak. En son ceviz içi eklenir. Hamurdan küçük misketler yuvarlanıp tepsiye dizilir. 175 derece fırında hafif pembe pişirilir. Sıcakken pudra şekeri tarçın karışımına bulanıp servis edilir. Afiyet olsun.

12 Mart 2013 Salı

SİRKELİ KURABİYE





MALZEMELER
  • 250 gr.margarin- oda sıcaklığında
  • 1/2 çay bar sıvıyağ
  • 1/2 çay bar sirke
  • 3 tatlı kaş. toz şeker
  • 2 çay kaş. tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta sarısı (akı dışına)
  • Aldığı kadar un
  • Üzerine susam
YAPILIŞI
  • Oda sıcaklığındaki margarin, sıvıyağ, sirke, yumurta sarısı ve toz şekeri karıştırma kabına konur. Elde karıştırarak homojen bir karışım sağlanır.Yavaş yavaş elenerek un eklenir. Unun üzerine tuz ve kabartma tozu eklenip kulak memesi yumuşaklığında klasik hamur yoğrulur. İri ceviz büyüklüğünde hamurdan parçalar kopartılıp elde yassı şekil verilir. Önce yumurta akına ardından susama bulanıp, tepsiye dizilir. 175 derece ısıtılmış fırında pişirilir. Afiyet olsun.

UN HELVASI




MALZEMELER
  • 2 su bar.un
  • 1 çay bar.sıvıyağ
  • 115 gr.margarin
  • 1,5 su bar. toz şeker
  • 2,5 su bar. su
YAPILIŞI
  • Sıvıyağı ve margarini tencereye koyup, eritelim. Unu yavaş yavaş ekleyip bir yandan da karıştıralım. Kısık ateşte un koyu bir renk alana kadar sürekli karıştıralım.
  • Başka bir kab içinde su ve şekeri koyup, karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım.
  • Un koyu bir kıvam alınca şekerli suyu yavaş yavaş ekleyip, bir taraftan da hızlıca karıştıralım.Macun kıvamına gelip tencere içinde toparlanan helvayı ocaktan alıp sıcakken kaşıkla şekil verelim.

11 Mart 2013 Pazartesi

BALBADEM





MALZEMELER
  • 1 Adet hazır pasta altı
  • 1 yumurta
  • 1 çay bar. hindistan cevizi
  • 1 çay bar. tozşeker
  • 1 çay bar. sıvıyağ
  • 1 çay bar. ceviz içi
YAPILIŞI
  • Hazır pastaban kekinin sadece bir katını kullanacağız. İkinci katıda kullanmak istersek ölçüleri iki katına çıkaralım.
  • Hindistan cevizi, tozşeker, sıvıyağ, yumurta ve bıçakla iri kıyılmış ceviz içi bir kap içince iyice karıştırılır. Pastaban kekinin bir katını, pişireceğimiz bir fırın kabına yerleştirelim.Hazırlamış olduğumuz karışımı kekin üzerine düzgünce yayalım. 175 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.