23 Haziran 2012 Cumartesi

TANDIR BÖREĞİ








MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
  • 5 su bar.un
  • 1 su bar.süt
  • 1 su bar su
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 çor.kaş.yoğurt
  • 1 çay kaş.toz maya
  • 1 tatlı kaş.tuz
İÇ HARCI İÇİN:
  • 300 gr kıyma
  • 2 adet orta boy kurusoğan
  • sıvıyağ
  • tuz, karabiber
  • 1 tutam maydanoz
YAĞLAMAK İÇİN:
  • 200 gr.margarin
  • 3 çor.kaş.tahin
ÜZERİNE:
  • 1 yumurta sarısı, sıvıyağ
  • susam veya çörekotu
YAPILIŞI

  • Öncelikle iç harcımıza kavurarak başlayalım. İnce doğranmış kurusoğanları bir miktar sıvıyağında kavuralım. Ardından kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar karıştırarak kavuralım. Tane tane olunca tuz ve karabiberine ekleyelim. Ocaktan alıp kıyılmış maydanozu ekleyip, soğumaya bırakalım.
  • Hamur için unu karıştırma kabına eleyerek koyalım. Üzerine tuz ve toz mayayı ekleyip elimizle karıştıralım. Unun ortasını açıp süt. su, sıvıyağ ve yoğurdu ekleyip, kulak memesi yumuşaklığında hamurumuzu yoğuralım. Kıvamını ayarlamak için kulak memesinden sert olursa bir miktar su ekleyebiliriz. Yine aynı şekilde yumuşak olursa un ekleyebiliriz.
  • Hamurumuz dinlenirken bir tavada margarini eritelim. İyice eridikten sonra ocaktan alalım.İçine tahini ekleyip karıştıralım.
  • Hamurumuzu 3 bezeye ayıralım.İlk bezemizi yaklaşık olarak yarım cm. kalınlıkta açalım.Eritmiş olduğumuz tahinli yağımızdan hamurun her tarafına sürelim. Kenardan içeriye doğru, ortada yuvarlak oluşacak şekilde, hamurdan kesikler yapalım. Kesmiş olduğumuz hamurları yine orta yuvarlak üzerine gelecek şekilde üst üste kapatalım.Elde ettiğimiz bu hamuru unlanmış bir tepsiye koyup bir müddet içindeki yağın donması için buzlukta bekletelim. Diğer kalan 2 bezeyede aynı işlemi yapalım.
  • Buzluktaki ilk bezemizi çıkarıp, tepsi büyüklüğünde açalım. Yağlamış olduğumuz tepsiye yerleştirelim. Üzerine hazırlamış olduğumuz kıymalı harcın yarısına eşit bir şekilde yayalım.Buzluktaki ikinci bezeyide çıkarıp, onuda tepsi büyüklüğünde açalım. Onuda kıymalı harcın üzerine yerleştirelim. Kalan kıymamızı hamurun üzerine yine eşit şekilde yayalım. Son bezemizide yine tepsi büyüklüğünde açıp, yerleştirelim.Üzerine sıvıyağ ile yumurta sarısını çırpıp sürelim. Susam veya çörekotu atıp, ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
  • Böreğimiz piştikten sonra, fırından alınca üzerine hafif su serpelim. Temiz bir örtü örterek bir müddet dinlenmesini sağlayalım.

1 yorum:

Tombul Tarifler dedi ki...

elinize sağlık. tesadüf eseri buldum bloğunuzu blok listenizde kendimi görünce şaşırdım doğrusu. ben de sizi izlediklerime ekliyorum. artık yakın takibinizdeyim. sık görüşmek dileğimle. bu arada hamurun kesim şekli hoşuma gitti. sizlere afiyet olsun...
son bir öneri şu kelime doğrulamayı kaldırmanız yorum bırakmamızı kolaylaştıracaktır. tabi yine tercih sizin sevgiler